2015/09/04

Gruszka w musie z białej czekolady

Składniki:
Gruszki:
- 4 gruszki równej wielkości
- 1/2 l wody
- 3/4 szkl cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek kory cynamonu
- sok z 1/2 cytryny  
Mus z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady E.Wedel
- 1 łyżka cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 400ml śmietany 30%
Polewa:
- 100g czekolady Karmelowej E.Wedel
- 150ml śmietany 30 %
Ponad to:
- Garść posiekanych migdałów 

Sposób wykonania:
Gruszki:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i od dołu delikatnie wycinamy gniazda nasienne. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy gwiazdkę anyżu, cynamon, cukier i świeżo wyciśnięty sok z cytryny na koniec wkładamy gruszki i gotujemy kilka minut aż gruszki będą miękkie. Gruszki odcedzamy z syropu i studzimy.
Mus z białej czekolady:
Śmietanę ubijamy z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem. Białą czekoladę siekamy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy całość łyżka. Mus przekładamy do pucharków do około 1/3 wysokości i na środek kładziemy gruszki tak by się zatopiły do połowy. Mus dookoła gruszek posypujemy posiekanymi migdałami i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy w małym garnuszku do około 80st.C (nie gotujemy). Do gorącej śmietany dodajemy posiekaną czekoladę karmelową i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
Gruszki polewamy ciepłą polewą tuż przed podaniem.
Smacznego!

        

2 komentarze:

  1. Średnio lubię surowe gruszki, ale gotowane, zapiekane itd. uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają bosko! Deser rodem z restauracji :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń