2015/09/27

Ciasto Kokosowo-cytrynowe

Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem cytrynowy:
- 1 budyń śmietankowy
- 300ml śmietanki kokosowej
- 200ml mleka
- 2 łyżki cukru (do budyniu)
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl cukru pudru
-2 żółtka
- sok świeżo wyciśnięty z 2 cytryn
- 100g cukru
- 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę masła
Krem kokosowy:
- 400ml śmietany 30%
- 200g serka mascarpone
- 3/4 szkl wiórków kokosowych
- 4 kopiaste łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- Podłużne biszkopty
- wiórki kokosowe po posypanie wierzchu ciasta  

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę pszenną wymieszać z  mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20 minut. Studzimy. 
Krem cytrynowy:
Zaczynamy od przyrządzenia budyniu W rondelku mieszamy śmietankę kokosową z mlekiem odlewamy około 1/2 szkl a resztę doprowadzamy do wrzenia. w 1/2 szkl płynu mieszamy nasz budyń z cukrem i mieszankę wlewamy do rondelka energicznie mieszając gotujemy około 1 minuty. Budyń studzimy.
Żółtka jaja mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, 100g cukru, łyżeczką mąki ziemniaczanej i masłem. Masę przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż masa będzie aksamitna i błyszcząca. Studzimy. 
1/2 kostki miękkiego masła miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie pomału dodajemy do kremu chłodny budyń i krem cytrynowy, gdy składniki się dobrze połączą przekładamy krem na upieczony biszkopt. Na krem cytrynowy układamy jeden przy drugim podłużne biszkopciki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
Krem kokosowy:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce serek mascarpone gdy składniki się połączą do puszystej masy wsypujemy wiórki kokosowe delikatnie mieszamy i przekładamy krem na biszkopciki wyrównujemy powierzchnię i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto dobrze schłodzić przed podaniem. Najlepiej wstawić na noc no lodówki.
Smacznego!

 

3 komentarze:

  1. takie jakby rafaello - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cudownie puszyste i delikatne, musiało rozpływać się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń