2015/07/29

Jajeczka przepiórki z awokado

Składniki:
- 10-12 jajeczek przepiórki
- 1/2 miękkiego dojrzałego awokado
- 2 średniej wielkości buraczki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- sok z cytryny
- szczypiorek
- mieloną słodką paprykę
-do dekoracji: plasterki cytryny, koperek, natka pietruszki

Sposób wykonania:
Jajeczka gotujemy na twardo i zdejmujemy skorupkę.
Buraczki umyć i pokroić w niewielką kostkę, włożyć do garnka zalać około 700ml wody dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Gotować 20 minut. Ostudzić.
Wodę z buraczków przelewamy do woreczka wrzucamy do niego jajeczka i odkładamy na 15 minut, można od czasu do czasu przemieszać delikatnie. 
Gotowe jajeczka wykładamy na ręcznik papierowy. 
Przecinamy jajeczka na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z awokado na puree, dodajemy soli do smaku i łyżeczkę soku z cytryny. Puree przekładamy do małego worka cukierniczego z końcówką małą gwiazdą i napełniamy jajeczka w pustych miejscach po żółtkach. Na środku talerza kładziemy plasterek cytryny dookoła niego układamy jajeczka które posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i mieloną słodką papryką. Talerz dekorujemy układając na środku jedno całe jajeczko gałązkę koperku i listki natki pietruszki.
Smacznego!
    





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz