2015/06/14

Szparagi w sosie musztardowym

Składniki:
Na sos:
  - 2 kopiaste łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- około 1/2 litra bulionu warzywnego
Pozostałe składniki:
-Zielone szparagi
- Jajka gotowane na twardo
- szczypiorek
- sól

Sposób wykonania:
 Od szparagów odcinamy twarde końcówki, dokładnie płuczemy i gotujemy 5-8 minut w osolonej wodzie.
Sos:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę pszenną i cały czas mieszając smażymy przez minutę. Następnie dodajemy na patelnię stopniowo po trochu bulion cały czas mieszając aż konsystencja będzie gładka i kremowa. Na koniec dodajemy Oryginalną Musztardę Dijon gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji wyłączamy palnik. 
Na talerzach układamy szparagi które polewamy sosem musztardowym i podajemy z jajkiem gotowanym na twardo i danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
  

1 komentarz:

  1. Witam, mam przyjemnośc nominować Cię do "Liebster Blog Award 2015"
    Szczegóły znajdziesz na moim blogu : http://www.naokruszku.pl/nominacja-liebster-blog-award-2015/
    Pozdrawiam
    Paolineczka

    OdpowiedzUsuń