2015/06/03

Pieczone parówki z letnią sałatką.

 Składniki:
Parówki:
- 6 parówek paluszki
- 6 patyczków do szaszłyków
- przyprawa do grilla
- łyżka oleju
 Sałatka:
 - 1 główkę sałaty 
- 2 pomidory
- 1/2 świeżego ogórka
- garść świeżego szczypiorku
- 1/3 czerwonej papryki
- sól, pieprz, suszona papryczka chili
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki majonezu

Sposób wykonania:
Parówki:
Z parówek ściągamy folię i nabijamy je na patyczki od szaszłyków, delikatnie nacinamy, skrapiamy olejem i posypujemy delikatnie przyprawą do grilla. Parówki pieczemy około 10 minut w temp 200st.C
Sałatka:
Warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Sałatę kroimy w kostkę. Z pomidora i papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Ogórka obieramy przecinamy wzdłuż na pół i następnie na ćwioartke i kroimy w cienkie plastry.   Warzywa wrzucamy razem do miski dodajemy jeszcze  posiekany szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny i majonez, dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy porcję sałatki i kładziemy na nią upieczone parówki, Podajemy ze świeżym chlebem.
*Parówki świetnie będą smakować upieczone na grillu. 
 

1 komentarz: