2015/05/12

Tort Elsa

Składniki:
- Biszkopt mniejszy z 4 jajek
- Biszkopt większy z 6 jajek
- 750ml śmietany 36%
- cukier puder
- 3 fixy do śmietany
- dżem jagodowy
- cukier waniliowy
Do dekoracji:
- lalka barbie Elsa
- 800ml śmietany 30%
-3 fixy do śmietany
-cukier puder
- Niebieski barwnik spożywczy  

Sposób wykonania:
Z gotowych upieczonych i ostudzonych biszkoptów odcinamy wierzch i każdy biszkopt kroimy na 3 równe warstwy. Biszkopty układamy jeden na drugim i nożem formujemy na kształt kopuły i wycinamy w środku niewielką dziurkę aby zmieściły się w niej nogi lalki. 
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier waniliowy i cukier puder do smaku (ilość cukru pudru dobieramy indywidualnie ktoś lubi bardzo słodki krem a ktoś mniej;). Każdą warstwę tortu smarujemy dżemem jagodowym i przekładamy porcją kremu. Ciasto schładzamy.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Najpierw ustawiamy w cieście lalkę, ciasto smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany. Pozostałą śmietanę dzielimy na 5 równych części jedną pozostawiamy białą a do pozostałych dodajemy niebieski barwnik spożywczy tak aby uzyskać rożne odcienie od błękitnego do granatowego. 
Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu w różnych odcieniach zaczynając od dołu od najciemniejszego a górę pozostawiamy białą.
Ozdabiamy tort zaczynając od dołu i od najciemniejszego kremu. Używamy rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdą i tworzymy na cieście równej wielkości "różyczki".
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Piękny! A jakiej wielkości tortownic Pani użyła? I jaki barwnik?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tortownic o średnicy 18 i 22cm. Barwnik spożywczy niebieski w proszku firmy PPH Kamil. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Tort cudny. Czy barwnik dodawałaś już do ubitej śmietany? I czy smietana z fixem nie płyną podczas dekorowania? Waham sie czy nie dekorować kremem maślanym, którego smaku niestety nie lubię ale boję się, że tort popłynie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że mozesz do kremu dodać jeszcze mascarpone wtedy nie powinno się nic z nim stać 😊

      Usuń