2015/05/12

Tort Elsa

Składniki:
- Biszkopt mniejszy z 4 jajek
- Biszkopt większy z 6 jajek
- 750ml śmietany 36%
- cukier puder
- 3 fixy do śmietany
- dżem jagodowy
- cukier waniliowy
Do dekoracji:
- lalka barbie Elsa
- 800ml śmietany 30%
-3 fixy do śmietany
-cukier puder
- Niebieski barwnik spożywczy  

Sposób wykonania:
Z gotowych upieczonych i ostudzonych biszkoptów odcinamy wierzch i każdy biszkopt kroimy na 3 równe warstwy. Biszkopty układamy jeden na drugim i nożem formujemy na kształt kopuły i wycinamy w środku niewielką dziurkę aby zmieściły się w niej nogi lalki. 
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier waniliowy i cukier puder do smaku (ilość cukru pudru dobieramy indywidualnie ktoś lubi bardzo słodki krem a ktoś mniej;). Każdą warstwę tortu smarujemy dżemem jagodowym i przekładamy porcją kremu. Ciasto schładzamy.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Najpierw ustawiamy w cieście lalkę, ciasto smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany. Pozostałą śmietanę dzielimy na 5 równych części jedną pozostawiamy białą a do pozostałych dodajemy niebieski barwnik spożywczy tak aby uzyskać rożne odcienie od błękitnego do granatowego. 
Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu w różnych odcieniach zaczynając od dołu od najciemniejszego a górę pozostawiamy białą.
Ozdabiamy tort zaczynając od dołu i od najciemniejszego kremu. Używamy rękawa cukierniczego z końcówką dużą gwiazdą i tworzymy na cieście równej wielkości "różyczki".
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Piękny! A jakiej wielkości tortownic Pani użyła? I jaki barwnik?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tortownic o średnicy 18 i 22cm. Barwnik spożywczy niebieski w proszku firmy PPH Kamil. Pozdrawiam

      Usuń