2015/05/28

Mini ptysie z serkiem kremowym

Mini ptysie z serkiem kremowym Arla Apetina z pesto i rukolą. 
Są aromatyczne idealne jako samodzielne danie lub do zupy krem np z buraczków czy kalafiora albo zbliżają się upały i te ptysie świetnie sprawdzą się w duecie z chłodnikami!
Musisz spróbować serek z młodymi ziemniakami to rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
- 400g ugotowanych ziemniaków  
- 1 serek kremowy Arla Apetina - Pesto i Rukola
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich serek kremowy Arla Apetina - Pesto i Rukola, 2 żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie całość mieszamy i przekładamy masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką "gwiazdą". Na blasze układamy papier do pieczenia i wyciskamy na niego porcje masy tworząc mini gwiazdki. Tak przygotowane ptysie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy około 10 minut. 
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
* można użyć ziemniaków które zostały z obiadu bądź ugotować nieco więcej z myślą o ptysiach na podwieczorek ;)
Smacznego!

     

2 komentarze: