2015/05/26

Chleb z suszonymi pomidorami i koperkiem

Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
- około 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
-  garść świeżego koperku

Sposób wykonania:
Mleko przelewamy do rondelka i dodajemy łyżkę masła podgrzewamy aż masło się roztopi.  Suszone pomidory gotujemy na parze aż zmiękną i kroimy je na drobne kawałeczki. Koperek drobno siekamy.  Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. dodajemy koperek pomidory i dolewamy stopniowo mleko. Wyrabiamy dobrze ciasto formujemy kulę i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie formujemy zgrabny owalny bochenek i odkładamy jeszcze na około 20 minut aby ciasto wyrosło. Chleb pieczemy w temp 190st.C przez około 35-40 minut.
Smacznego.


1 komentarz: