2015/04/01

Chleb Wielkanocny

Składniki:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 1 łyżeczkę cukru
- 2 kopiaste łyżki sezamu KRESTO
- 2 kopiaste łyżki złotego siemienia lnianego KRESTO
- 2 łyżki majonezu
- około 3/4 szkl ciepłej wody

Sposób wykonania:
 Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy majonez, sezam i złote siemię lniane następnie powoli dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto formujemy w kulę i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Gdy  podwoi objętość zagniatamy je ponownie i formujemy w długi wałek i następnie zwijamy w "ślimaka". Układamy ciasto na blasze i odstawiamy na 30 minut. Chlebek pieczemy w temp 180st.C przez około 40 minut.
Z ciasta możemy uformować małe bułeczki ślimaczki idealne do koszyczka ze święconką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz