2015/03/15

Tort Piesek - Niebieski

Składniki:
Na duży biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
-3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na mały biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus śmietankowy:
- 1 l śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl gorącego mleka
- 1 laskę wanilii
Krem maślany:
- 250g (1 kostka) niesolonego masła
- 2 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Pozostałe składniki:
- 1 słoik dżemu malinowego
- Masa cukrowa
- barwniki spożywcze

Sposób wykonania:
       Biszkopty:
Pieczemy 2 duże i 2 małe:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na pusz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy jajecznej dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy mały biszkopt około 20-25minut duży 30-35 minut. Biszkopty studzimy. Biszkopty kroimy na równe plastry i  wycinamy kształt dwóch półkul. 
Mus śmietankowy:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ziarenka z jednej laski wanilii i rozpuszczoną żelatynę.
Przekładanie tortu:
Dolną warstwę biszkoptu sparujemy porcją dżemy malinowego, na dżem kładziemy porcję kremu. Powtarzamy czynność aż tort będzie złożony.
Gotowy przełożony biszkopt schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
  Krem maślany:
Żółtka jajka wbijamy do miski dodajemy 1/3 szkl cukru ustawiamy miskę na garnku z wrzącą wodą i ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą kremową masę. Miękkie masło ubijamy z resztą cukru na białą masę, dodajemy do masy maślanej ubite żółtka i miksujemy na idealny puszysty krem.
Kremem smarujemy dokładnie wierzch ciasta. i ponownie wstawiamy do lodówki aby krem się schłodził.
Wykończenie tortu:
Masę cukrową barwimy na błękitny kolor i cienko wałkujemy następnie dokładnie pokrywamy całe ciasto nadmiar masy odcinamy. Z błękitnej masy robimy ogonek i łapki. 
Z ciemniejszej masy niebieskiej robimy pieskowi pyszczek, uszy i łatki.
Z granatowej masy formujemy nosek. a z czarnej robimy oczka. 








 Tort był robiony pod indywidualne zamówienie. 
"Kości" zrobiłam z białej masy cukrowej napis wycięłam z cieniutko 
wałkowanej czarnej masy cukrowej.
  

9 komentarzy:

  1. Piękny pies !
    Chyba się polubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny! Zazdroszczę talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! sama bym taki chciała na urodziny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodziak! Solenizant na pewno był zachwycony :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam😀 przepiekny ten tort, mam pytanko czy biszkopty piekla Pani w tortownicy i jakiej srednicy? Gratuluje talentu😀

    OdpowiedzUsuń