2015/03/02

Pastelowe Galaretki

Składniki:
- 5 galaretek w różnych kolorach:
żółta, pomarańczowa, czerwona, zielona i niebieska
- 500g serka homogenizowanego waniliowego
- 200ml śmietany kremówki
- 1 Mix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- kolorowa posypka

Sposób wykonania:
Podłużną formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na początku rozrabiamy 2 galaretki żółtą i pomarańczową, każdą w 1/2 szkl wrzątku mieszamy aż dokładnie się rozpuszczą. Do żółtej galaretki dodajemy 100g serka homogenizowanego i dobrze mieszamy przelewamy masę na dno formy i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika żeby galaretka zastygła w tym czasie dorabiamy czerwoną galaretkę a do pomarańczowej dodajemy 100g serka homogenizowanego i wylewamy na zastygniętą już żółtą galaretkę. Rozpuszczamy teraz galaretkę zieloną a do czerwonej dodajemy kolejne 100g serka homogenizowanego i wylewamy na zastygniętą już pomarańczową galaretkę. Powtarzamy czynność aż do ostatniej niebieskiej warstwy i na koniec nie wstawiamy już do zamrażalnika tylko do lodówki. Pamiętając o proporcjach żeby każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i do każdej galaretki dodać 100g serka homogenizowanego. Gdy ostatnia warstwa zastygnie wyjmujemy galaretkę z formy. Śmietanę ubijamy z Cukrem pudrem i Mixem. Wierzch galaretki dekorujemy śmietaną i kolorową posypką.
Smacznego!
 

5 komentarzy: