2015/03/30

Mazurek kajmakowy z prażonymi solonymi orzeszkami

Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 125g masła
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki słodkiej śmietany  
Pozostałe składniki:
- 1 opakowanie orzeszków ziemnych prażonych solonych KRESTO
- gotowa masa kajmakowa
- orzechy laskowe w karmelu (sopelek)
- pokruszony karmel
- listki mięty
- szczypta grubej soli morskiej

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy równe koło. Z pozostałego odciętego ciasta wycinamy małe kwiatuszki i układamy wokół na brzegach środek nakłuwamy kilka razy widelcem.  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy około 15-20 minut. Gotowe studzimy.
Jak zrobić orzechy laskowe w karmelu instrukcja >>tutaj<< .
Środek ciasta smarujemy masą kajmakową dookoła posypujemy posiekanymi prażonymi solonymi orzeszkami ziemnymi i pokruszonym karmelem i solą morską. Na środek mazurka układamy orzechy laskowe w karmelu i połówki orzeszków ziemnych. dekorujemy na koniec listkami mięty.

 
  

1 komentarz:

  1. Kolejne cudowne ciasto które chciałabym zrobić na Wielkanoc, tylko kto to wszystko zje? :)

    OdpowiedzUsuń