2015/02/23

Tarta z jeżynami.

Składniki:
Na ciasto:
-125g masła (1/2kostki)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
-1 i 1/2 szkl mąki pszennej
Na nadzienie:
- 250g twarogu naturalnego
- 250g mrożonych jeżyn
- 1/3 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
-1 łyżkę mąki pszennej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 
- 350ml śmietany kremówki

Sposób wykonania:
Nadzienie:
Jeżyny przekładamy do miski i rozmrażamy, następnie owoce miksujemy blenderem i wraz z sokiem przecedzamy przez drobniutkie sitko. Sok z miąższem pozbawiony pestek przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, wbijamy całe jajka, proszek do pieczenia i mąką pszenną i ziemniaczaną na koniec dodajemy przestudzony syrop jeżynowy. Całość dokładnie zmiksować.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko i zimne masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wykładamy nim formę do tarty, odcinamy wystające za bardzo brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy na niego np suchy ryż lub groch aby obciążyć spód. Ciasto pieczemy 5 minut w temp 200st.C następnie wyjmujemy je ściągamy papier do pieczenia i wstawiamy na kolejne 5 minut aby podpiec spód. Wyjmujemy zrumienione lekko ciasto i wylewamy na nie masę serowo-jeżynową. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180st.C i pieczemy około 30 minut. Ciasto studzimy. 
Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy ubitą śmietaną.  
Ja udekorowałam tartę różami :) instrukcje jak je zrobić znajdziecie na stronie:  www.domowe-wypieki.pl



5 komentarzy:

  1. oooo rety! rozkosz do potęgi czwartej!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak zrobiłaś takie piękne różyczki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok, już widzę. Nie doczytałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna! Idealna dla mnie, kocham jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciasto, cudownie podane. :)

    OdpowiedzUsuń