2015/02/08

Makaroniki - waniliowe z nutellą i jagodami

Moje pierwsze makaroniki, już od dawna planowałam je zrobić,
czytałam wiele przepisów, wiele porad na ich temat. Wbrew
pozorom wcale nie są takie proste w wykonaniu jakby mogło
się to wydawać. Najważniejsze przy ich robieniu jest dokładne odmierzenie 
składników, dokładność i cierpliwość. 
Składniki:
Makaroniki:
- 100g białek 
- 250 g cukru pudru
- 130g zmielonych migdałów bez skórki
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczyptę soli 
Nadzienie:
- nutella
- dżem lub konfitura jagodowa

Sposób wykonania:
Makaroniki:
Białka dokładnie odmierzone w zamkniętym pojemniku trzymamy w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Takie białka w temp. pokojowej ubijamy ze szczyptą soli. Do mocno ubitych białek dodajemy stopniowo po łyżce przesiany cukier puder, miksujemy kilka minut aż masa będzie błyszcząca. Zmniejszamy obroty miksera o połowę i dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i stopniowo jak cukier dodajemy zmielone migdały, gdy składniki się połączą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną dużą okrągłą końcówką. Na 2 blaszkach od piekarnika kładziemy papier do pieczenia i na nim wyciskamy równe porcje masy. Pamiętając aby zostawić spore odległości między nimi ponieważ masa się trochę rozleje na boki a przy pieczeniu urośnie. Tak przygotowane blaszki odstawiamy na 30 minut aby na bezikach utworzyła się cieniutka skorupka. Makaroniki pieczemy 8 do 10 minut w nagrzanym do 160st. C piekarniku. Makaroniki zdejmujemy z papieru dopiero gdy całkowicie ostygną.
Makaroniki dobieramy w pary, na jedną połówkę dookoła przy brzegu z rękawa cukierniczego wyciskamy Nutelę a środek zapełniamy dżemem lub konfiturą jagodową. 
Smacznego!


1 komentarz:

  1. To prawda ,mnie do dziś kiepsko wychodzą ,a Twoje śliczne.

    OdpowiedzUsuń