2015/02/25

Klopsiki drobiowe z ryzem i cykorią

Składniki:
 -500g mielonego mięsa drobiowego
-czerstwą kajzerkę
-1 jajko
-przyprawy sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cynamonu
-1 szalotka
-1 cebula
-1 papryczka chili
-1 puszkę pomidorów w kawałkach CIRIO
-natka pietruszki
-olej do smażenia
-100g (1 woreczek)ryżu
- 3 cykorie
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem dodajemy namoczoną i odsączoną z wody bułkę, jajko, startą na tarce szalotkę. Dobrze mieszamy i robimy z mięsa malutkie kuleczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy klopsiki na złoty kolor dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chili smażymy aż cebula się zeszkli. Na patelnię wlewamy z puszki pomidory Cirio wraz z sosem,1/2 posiekanej natki, dodajemy do smaku sól, ostrą paprykę i cynamon dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Na spód głębokiego talerza wykładamy ryż dookoła układamy listki cykorii i na sam środek talerza wykładamy klopsiki w sosie pomidorowym i posypujemy całość posiekaną natką.  
 Przepis bierze udział w konkursie : >CIRIO<


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz