2015/02/06

Deser cytrynowy z galaretką wiśniową na podstawce z czekolady

Składniki:
Na podstawkę:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 szklankę zmielonych migdałów
Na galaretkę wiśniową:
- 250ml soku z wiśni
- 2 łyżeczki żelatyny Dr.Oetkera
Na masę cytrynową:
- 1 kisiel cytrynowy Słodka chwila Dr.Oetkera
- 100g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny Dr.Oetkera 
- 1/3 szkl  mleka 
Dekoracja:
- 150ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru
- kawałeczki cytryny
-listki mięty

Sposób wykonania:
Podstawka:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozlewamy ją cienką warstwą na 2 koszulkach biurowych. Na jeszcze ciepłą nie zastygniętą czekoladę rozsypujemy zmielone migdały i odstawiamy na bok aby czekolada z powrotem stwardniała. 
Galaretka wiśniowa:
Zaczynamy od wyłożenia podłużnej formy (keksówki) folią spożywczą. Sok z wiśni wlewamy do miski. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie (około 1/3 szkl wody) i mieszamy ją z sokiem wiśniowym, przelewamy sok do formy i wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
Masa cytrynowa:
Kisiel przyrządzamy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Kisiel mieszamy z serkiem mascarpone powstanie masa konsystencji cytrynowego budyniu. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy (można ją dosłodzić do smaku, choć nie jest to konieczne) pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę miksujemy jeszcze przez chwilkę i śmietanę mieszamy z naszą masą z kiślem i mascarpone. Gotowy krem przekładamy na zastygniętą galaretkę wiśniową wyrównujemy powierzchnię, trzeba to robić dość szybko bo żelatyna szybko zastyga, i wstawiamy ponownie do lodówki. Gdy krem zastygnie wyciągamy z formy i kroimy na 3cm paski.
Dekoracja:
Śmietanę ubijamy z cukrem i przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Z czekolady posypanej migdałami wycinamy równe kwadraty na które stawiamy kawałki naszej masy cytrynowej, na masę cytrynową kładziemy na jednym brzegu kawałek cytryny a na pozostałą powierzchnię wyciskamy małe porcje śmietany. do dekoracji dodajemy listki mięty.
Smacznego!
Zdjęcie tego deseru bierze udział w konkursie >Dr.Oetkera<



  

5 komentarzy: