2015/01/14

Galaretka czekoladowa z likierem


Składniki:
Na galaretkę czekoladową:
- 2 szkl mleka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka pełnego w proszku
- 100ml likieru czekoladowego
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki Agar-Agar
Na galaretkę szampańską:
-  150ml słodkiego wina musującego
- 1/2 łyżeczki Agar-Agar  
Pozostałe składniki:
- kakao do oprószenia
- ruloniki z czekolady
- złota ozdobna posypka kwadraciki
Sposób wykonania:
Galaretka czekoladowa:
Wszystkie składniki na galaretkę włożyć do rondelka i dokładnie wymieszać, następnie podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Galaretka bardzo szybko zastyga dlatego trzeba mieć już przygotowane foremki w które przelewamy gorącą masę. Napełnione foremki odstawiamy na około 30 minut żeby masa dobrze stężała.
Galaretka szampańska:
Wino musujące wlewamy do rondelka dodajemy Agar-Agar i dokładnie mieszamy. Tak samo jak w przypadku galaretki czekoladowej cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia i szybko przelewamy masę do małych foremek odstawiamy na około 15 minut.   
Dekorowanie:
Wierzch galaretki czekoladowej oprószamy lekko kakao w proszku na środku układamy galaretkę z szampana i dekorujemy rulonikami z czekolady i posypką złotymi kwadracikami.
Smacznego! 





4 komentarze:

  1. Niezwykle elegancki deser, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser godny królewskiego stołu:). Wygląda bajecznie:).

    OdpowiedzUsuń