2015/01/22

Donaty z ciasta francuskiego

Składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 1 szklankę cukru pudru
- 4 łyżki mleka w proszku
- sok ze świeżo wyciśniętej cytryny  
- 150g migdałów w płatkach

Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wycinamy jak największą liczbę kółek o średnicy około 10cm w środku każdego kółka wycinamy mniejsze kółeczki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15 minut. 
Cukier puder mieszamy z mlekiem w proszku i dodajemy sok z cytryny aby powstała nie za rzadka ani nie za gęsta polewa. Ostygnięte ciasto francuskie maczamy do połowy w polewie następnie obsypujemy je płatkami migdałów i odkładamy na papier do pieczenia żeby polewa stwardniała. 
Smacznego!

    

1 komentarz:

  1. Że ja tego jeszcze nie próbowałam!
    Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne i takie mniam:) :) :)

    OdpowiedzUsuń