2014/11/21

Chleb odrywany

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
-2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/3 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżkę cukru
-1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szkl wody w temp. pokojowej
-2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
Na farsz:
- 100g szynki w plasterkach
- 100g żółtego sera
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 1 łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz cayenne do smaku
-1 łyżkę masła do smażenia

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdzami, solą i cukrem. Dodajemy lekko roztrzepane jajko, olej, ciepłe mleko i wodę. Ugniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na bok na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 5mm aby powstał prostokąt.
Farsz:
Plasterki szynki kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę z wędliną na najmniejszym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu aż cebulka się zeszkli. Ser ścieramy na  tarce na drobnych oczkach.
Przyrządzenie chleba:
Na rozwałkowane ciasto drożdżowe wykładamy przestudzony farsz i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni, następnie  posypujemy  serem. Całość kroimy w prostokąty. Podłużną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia stawiamy na stole lekko pochyloną (patrz zdjęcia), układamy prostokąty jeden na drugim, aż zapełnimy całą foremkę. Odstawiamy na około 15 minut żeby ciasto ponownie wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 40 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno odrywając sobie po kawałku.
Smacznego!

 

2014/11/20

Rozgrzewająca herbata z sokiem z granatu

Składniki:
- 1 litr wrzątku
- 3 torebeczki czarnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z granatu
- kilka plasterków pomarańczy
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu 
- anyż gwiazdkowy
- 3 łyżki cukru trzcinowego 

Sposób wykonania:
Herbatę włożyć do dzbanka i zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Wyjąć z dzbanka torebki po herbacie, dodać cukier, sok z granatu i cytryny dobrze wymieszać i dodać pozostałe składniki, odczekać ok 10 minut aż herbata przejdzie aromatami. Herbatę pijemy ciepłą.

Rozgrzewające napoje na jesień

2014/11/19

Banany z karmelem i kremem z gorzkiej czekolady

Składniki:
  
 Na karmel:
- 1/2 szkl. cukru 
- 250ml śmietany 36%
-1/4 łyżeczki soli

Na krem czekoladowy:
- 50g gorzkiej czekolady
- 300ml  śmietany kremówki

Pozostałe składniki:
 - 3 banany
- wiórki z białej czekolady
- ziarenka z owocu Granata 
- sok z cytryny 

Sposób wykonania:
Karmel:
Cukier wsypujemy na patelnie i podgrzewamy na małym ogniu aż się dokładnie rozpuści i lekko zbrązowieje, następnie dodajemy sól i wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy cały czas gotując. Gdy się składniki dobrze połączą i nie będzie żadnych grudek przelewamy karmel do osobnego naczynia i odstawiamy żeby wystygł.
Krem czekoladowy:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. odstawiamy żeby trochę przestygła. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej roztopioną czekoladę miksujemy chwilę i przekładamy krem do rękawa cukierniczego z zamocowaną okrągłą końcówką.
Pozostałe składniki:
Banany obieramy ze skórki i tniemy na kawałki o grubości około 3cm. W bananach małym nożykiem wycinamy dołki. Następnie wszystkie banany skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny.  Dołki wycięte w bananach napełniamy prędzej przygotowanym karmelem na wierzch wyciskamy trochę kremu czekoladowego posypujemy wiórkami z białej czekolady i każdy kawałek wieńczymy ziarenkiem z Granatu.


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

2014/11/18

Surówka do obiadu. Najprostsza

Składniki:
- 1 kapustę pekińską
- 2 średniej wielkości marchewki
- 4 łyżki oleju
- przyprawy: sól, cukier

Sposób wykonania:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach i mieszamy ją z kapustą dodajemy olej i przyprawy do smaku dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje do codziennego domowego obiadu, lub dodatek np do hamburgerów, hot-dogów.
Smacznego !