2014/12/02

Żeberka z wiśniami w sosie Czekoladowym

Składniki:
Mięso: 
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- 3 cebule
- 1 papryczkę chili
- 1 szklankę mrożonych wiśni
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szkl oleju
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 1/2 szkl soku z wiśni
- 1 i 1/2 szkl bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- por kawałek ok 5 cm
- 1/8 selera
- 1/2 papryczki chili
- 60g Gorzkiej Czekolady E. Wedel
- 1 liść laurowy
- 1 łyżkę zimnego masła
- opcjonalnie sól, pieprz do smaku
- 1 łyżkę oleju 
Sposób wykonania:
Mięso:
Żeberka dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy cynamonem, solą i pieprzem i obsmażamy na patelni aż się lekko zrumienią. Cebulę kroimy w piórka, chili w plasterki mieszamy warzywa dodajemy wiśnie, ketchup, olej i cukier mieszamy i dodajemy do marynaty podsmażone mięso dokładnie mieszamy aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa.  Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C i pieczemy przez godzinę.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę. Marchew i seler obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę, por i chili kroimy w plasterki. Najpierw na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy marchewkę z selerem, gdy się lekko zrumienią dodajemy cebulę, por i chili smażymy aż cebulka się zeszkli. Warzywa zalewamy bulionem i sokiem z wiśni dodajemy listek laurowy i gotujemy aż sos zredukuje się o połowę. Sos przecedzamy przez drobne sitko warzywa odkładamy a do płynu dodajemy pokruszoną Gorzką Czekoladę E.Wedel mieszamy do rozpuszczenia się czekolady na koniec dodajemy zimne mało sos stanie się dzięki temu aksamitny.
 Podajemy żeberka na ciepło polane sosem Czekoladowym. 
 Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie : E. Wedel

1 komentarz: