2014/12/16

Smażona ryba z ryżem gotowanym w zielonej herbacie.

Składniki:
Ryba:
- 4 świeże filety morszczuka ze skórą
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ryż:
- 1 woreczek ryżu (100g)
- ćwierć łyżeczki soli
Sos:
- garść liści natki pietruszki
- garść liści mięty
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 zielonej papryczki chili bez pestek
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 3-4 łyżki oleju
 Pozostałe składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- groszek z puszki
- listki mięty do dekoracji 
- cząstki limonki
 
Sposób wykonania:
Ryż:
Ryż wkładamy do garnuszka dodajemy torebeczkę organicznej zielonej herbaty sencha zalewamy 1 litrem zimnej wody dodajemy sól i gotujemy aż ryż będzie miękki.
Sos:
Wszystkie składniki na sos wkładamy do blendera i miksujemy pulsacyjnie.  
Ryba:
       Filety ryby płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę smażymy na patelni gilowej.
Danie podajemy zaraz po przygotowaniu z awokado, limonkami i groszkiem, przybieramy listkami mięty.
Smacznego!


1 komentarz: