2014/12/01

Kruche ciastka z marcepanem i jabłkami

Składniki:
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru pudru
- 100g masła
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
-50g jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 3 duże kwaśne jabłka
-1 łyżkę brązowego cukru
- cynamon, mielony imbir i goździki do smaku
-skórka starta z 1 cytryny:
- 100g marcepanu
Pozostałe składniki:
- Białko jaja 
- cukier puder do oprószenia      

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i  wstawiamy na minimum godzinę do lodówki (ja zrobiłam ciasto dzień prędzej).
Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy na patelnię dodajemy cukier i przyprawy do smaku smażymy do momentu gdy sok z jabłek wyparuje ale pilnujemy aby jabłka się nie rozgotowały.  Studzimy.
Ciastka:
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok5mm i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10cm. Marcepan również cienko wałkujemy i wycinamy z niego trochę mniejsze kółka niż ciasto około 7-8cm. Spody ciastek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, na środku ciasta układamy kółka z marcepanu na to porcję przyrządzonych prędzej jabłek posypujemy farsz startą skórką z cytryny, a ciasto po bokach smarujemy białkiem. W cieście które ma być na wierzch ciastek wycinamy po środku każdego gwiazdkę ale nie wyciągamy jej. Delikatnie przekładamy ciasto i układamy na farszu, brzegi dokładnie dookoła dociskamy widelcem. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25 minut.
Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!






 
 

5 komentarzy:

  1. Piękne! I zdjęcia i ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają uroczo! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają, tak uroczo i zimowo :)

    OdpowiedzUsuń