2014/11/18

Ekskluzywny tort czekoladowy


Składniki:
Na ciasto:
- 50g gorzkiej czekolady E.Wedel®
- 50g masła
- 50g cukru
- 2 jajka
- 50g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem czekoladowy:
- 200ml śmietanki 36%
- 100g czekolady mlecznej W.Wedel®
- 1 łyżkę spirytusu

Na galaretkę:
- 250ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek z miąższem
- 3 łyżeczki żelatyny
Na mus:
- 300ml śmietany 36%
- 150g czekolady karmelowej E.Wedel®
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki mleka

Wierzch ciasta:
- 200g czekolady gorzkiej E.Wedel®
- 200ml śmietany 36%
- łyżkę cukru pudru
-paczuszkę sezamków Aha E.Wedel®
- cząstki mandarynek
- listki mięty

Sposób wykonania:
Ciasto:
W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gdy czekolada się dokładnie rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem z cukrem aż powstanie biała puszysta masa. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do masy roztopioną czekoladę cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy (o średnicy 20cm) i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180st.C. Ciasto studzimy.
Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę lekko ubijamy dodajemy do niej przestudzoną czekoladę i spirytus miksujemy aż składniki się połączą. Krem przekładamy na ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretka:
Świeżo wyciśnięty sok z mandarynek z miąższem przelewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie gotujemy). Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Sok schładzamy i przelewamy na warstwę kremu czekoladowego. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny żeby galaretka stężała.
Mus:
Mleko podgrzewamy, w ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę mieszamy delikatnie łyżką a gdy składniki dobrze się połączą przekładamy masę na warstwę galaretki i wstawiamy do lodówki.
Dekoracja:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią dokładnie całe ciasto. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Sezamki kruszymy i dekorujemy wierzch ciasta. Na koniec przybieramy listkami mięty.
Smacznego !


  
  

Przepis bierze udział w konkursie : E. Wedel




1 komentarz: