2014/11/18

Cytrynowe skrzydełka z puree ziemniaczanym


Składniki:
Mięso:
- 6 skrzydełek z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- kilka plasterków cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 średnią białą cytrynę
- przyprawy: sól morska, czerwony pieprz i pieprz cayenne
- olej
Puree:
- 800g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/4 szkl mleka
- przyprawy: sól, pieprz czarny
Pozostałe składniki:
- 3 średnie marchewki
-kilka rzodkiewek
- natka pietruszki
-oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
Mięso:
Skrzydełka dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Skrapiamy je sokiem z cytryny i przyprawiamy. Cebulkę obieramy i kroimy i cienkie plasterki. Cebulę układamy na dnie naczynia żaroodpornego następnie wkładamy przyprawione skrzydełka dodajemy cząstki cytryn i posypujemy skórką z cytryny. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 30-35 minut.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (ja ugotowałam je na parze). Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sitko dodajemy do jeszcze gorących masło, mleko i przyprawy dokładnie mieszamy.
Pozostałe składniki:
Marchewki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 1 centymetra, gotujemy (ugotowałam je razem z ziemniakami na parze). Rzodkiewki czyścimy kroimy je ja połówki i kilka w plasterki.
na talerz wykładamy puree, upieczone skrzydełka, marchewki i rzodkiewki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. podajemy zaraz po przygotowaniu.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz