2015/01/28

Pieczeń zawijana z bazyliowymi kopytkami

 Przepis wygrał główną nagrodę w konkursie 

Składniki:
Na Pieczeń:
- 2 równej wielkości marchewki
- 1 filet z kurczaka
- kilka liści z kapusty pekińskiej
- 60dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 saszetka Czosnkowego oleju smakowego Kujawski
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
- 2 jajka
- 4łyżki bułki tartej
- 3/4 szkl siekanych orzechów włoskich

Kopytka:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 4łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 całe jajko
- sól, pieprz i kardamon do smaku
- 1 saszetka bazyliowego oleju smakowego Kujawski
-  mąkę pszenną do rąk i podsypania gotowych kopytek

Sposób wykonania:
Pieczeń:
Marchewki obieramy odcinamy oba końce i gotujemy na półtwardo. Liście kapusty pekińskiej sparzyć we wrzątku około 1 minutę następnie dobrze odsączamy je ręcznikiem papierowym. Filet z kurczaka wkładamy między dwa kawałki foli spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na cienki prostokąt, mięso doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na brzegu mięsa układamy wzdłuż marchewki i ciasno owijamy ją mięsem. Liście kapusty pekińskiej układamy w prostokąt szerokości naszej rolady z kurczaka i zawijamy ją
ciasno w liściach kapusty. Mięso mielone mieszamy z jajkami, bułką tartą i czosnkiem z saszetki smakowej Kujawski doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa mielonego tworzymy na foli spożywczej prostokąt troszkę większy niż nasza rolada z kurczaka z warzywami. Następnie na brzegu mięsa układamy roladę i Bardzo mocno dociskając zawijamy roladę w mięsie mielonym. W misce rozsypujemy orzechy włoskie i obtaczamy w nich nasze mięso. Na patelnię wylewamy czosnkowy olej smakowy Kujawski i podsmażamy na nim
ze wszystkich stron roladę. Zrumienione mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. 
 Kopytka:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać do nich jako, mąkę pszenną i ziemniaczaną i sól, pieprz i kardamon do smaku. Z ciasta formujemy podłużne kopytka aby nie kleiły się do rąk najlepiej oprószyć je mąką pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelnię wylewamy bazyliową saszetkę oleju smakowego Kujawski i smażymy na nim nasze kopytka, które podczas smażenia nabiorą cudownego bazyliowego
smaku.
Pieczeń podajemy na gorąco z bazyliowymi kopytkami i zielonymi pomidorami z zalewy octowej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz